Verantwoord frituren

Veel cafetaria’s in Nederland serveren verantwoord gefrituurde frites en snacks. Bij deze cafetaria’s worden de frites en snacks gebakken in vloeibaar frituurvet.

Vloeibaar frituurvet is rijk aan onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in vergelijking tot verzadigde vetzuren. Een laag cholesterolgehalte, vooral een laag LDL-cholesterol, vermindert het risico op hart- en vaatziekten.

Cafetaria’s die Verantwoord Frituren bakken niet alléén in vloeibaar frituurvet, maar houden zich ook aan de ‘Spelregels Verantwoord Frituren‘, spelregels die zorgen voor krokante en goudgele frites.

Bij ons worden uitsluitend verantwoord gefrituurde snacks geserveerd!

Bron: http://www.friturenindehoreca.nl


Waarom is vloeibaar frituurvet gezonder?

In vloeibare frituurvetten zitten in vergelijking met vaste frituurvetten veel goede, onverzadigde vetten. Deze onverzadigde vetten verlagen het cholesterolgehalte. Een laag (LDL-) cholesterolgehalte vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Het gebruik van vloeibaar frituurvet past in het streven van de overheid om de inname van verzadigde vetten te verlagen.

Mag ik eigenlijk wel een patatje eten?

Ja hoor, als u niet te vaak gefrituurde frites en snacks eet en voldoende varieert in uw voeding, dan past ook af en toe een patatje in een gezond voedingspatroon. Zeker als uw patatje gefrituurd is in vloeibaar frituurvet of –olie. Vloeibaar frituurvet of -olie is namelijk rijk aan onverzadigde vetzuren. Het advies van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum is om verzadigde vetzuren (in harde vetten) te vervangen door onverzadigde vetzuren (in vloeibare vetten of oliën). Onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterolgehalte van het bloed en verminderen daardoor de kans op hart- en vaatziekten.